2010-09-07

Tempoväxling in i vårt nya hemland (Västra Japan)

Välkomna tillbaka. Som ni vet är vi anlända i destinationslandet på resan och har väl hunnit börja bli hemmastadda (för min del förstås än en gång) i den kultur som kommer omge oss de kommande elva månaderna. Som planerat har vi ökat tempot en del igen vad gäller transporterna då vi nu betar av en stad i taget i västra Japan på några dagar och sedan går vidare till nästa. Lite som parasiter alltså.

Som vanligt försöker jag hålla mig rätt kortfattad i huvudtexten och lämnar det mesta åt bilderna med bildtexter. I efterhand ser jag dock att det blev lite mer av det förra och mindre av det senare denna gång, nåja. Sedan Seoul har vi alltså varit i Sydkoreas näst största stad Pusan, Japans västligaste storstad Fukuoka, Nagasaki, Hiroshima och Japans gamla huvudstad och kulturella mecka Kyoto där vi fortfarande befinner oss. Ta gärna fram en karta och se hur vi åkt - alla transporter har skett med tåg förutom över sundet mellan Korea och Japan vilken skedde med båt.

Inträdet i Japan skedde som bekant via Fukuoka, Japans tredje största ö Kyushus största stad, på söndag kväll den 29 augusti. I Fukuoka tillbringade vi två heldagar, med en dagsutflykt till ganska närliggande Nagasaki mellan dessa två dagar. Alla fyra nätterna spenderade vi på mangacaféer/internetcaféer där vi för runt 150 kr hyrde ett litet bås utan tak men med ett golv mjukt som en soffa och en tv eller dator under 8-12 timmar under natten. Lite billigare än hostel, man behöver aldrig boka något (det kan man inte), ingick dusch, fri mängd läsk, te, kaffe, mjukglass m.m. och man har förstås naturlig datortillgång men blir dyrare om man stannar länge och det ger förstås inga möjligheter att lämna bagage där under dagarna. Första dagen gick vi i alla fall runt i Tenjin - centrum - träffade en f.d. utbytesstudent i Uppsala Ayaka som vi åt Fukuokas lokala specialitet ramen (nudlar, extremt gott) med, och utforskade några turistmål. Andra dagen (efter turen till Nagasaki) kollade vi in några fler kända platser, badade i havet och gick runt i fler centrala delar av staden.

På tisdagen, mellan våra två dagar i Fukuoka, åkte vi tåg till Nagasaki. På kartan ligger det rätt nära, men det tog ändå fyra timmar enkel väg med tåg på det sätt vi åkte - med långsamma pendeltåg man måste byta flera gånger på. Anledningen att vi åker så är förstås för att det är billigare. Det finns ett speciellt tågkort som heter, översatt, "Ungdom 18-biljett", som kostar ca 1000 kr för fem dagars resande man kan sprida ut hur som helst under vissa perioder på året (grovt skolornas lovperioder). Namnet till trots finns det heller inga ålders- eller andra begränsningar. Nackdelen är att det bara gäller på pendeltåg vilket oftast är tre till fyra gånger så långsamt som snabbtåg. Men snabbtåg är dyrt i Japan så vi spar flera tusen kronor på de fem dagar vi kan nyttja detta kort.

Nåja, tillbaka till Nagasaki. Ni känner alla till staden förstås för att det är den senaste staden i världen som fått en atombomb släppt över sig. Men faktum är att Nagasaki också är känt för att historiskt ha varit en mycket viktig internationell handelsknutpunkt. Detta då Japans under flera århundraden fram till 1800-talet enda västerländska handelspartner Nederländerna endast var tillåtna att angöra en speciell hamn i Nagasaki med sina handelsfartyg. Det får räcka som historielektion - när vi sett några av stadens viktigare sevärdheter och ätit en av de lokala specialiteterna (jag åt saraudon) åkte vi tillbaka till Fukuoka igen under fyra till timmars tågresa på kvällen och chillade sen på vårt mangacafé.

På torsdagen (2 sept) gick vi upp ca 04 på morgonen för att direkt "checka ut" från mangacaféet, köpa lite frukost och sen gå till tågstationen för att ta dagens första tåg nordösterut vidare mot Hiroshima. Ett par byten under totalt sex timmars färd senare var vi framme i Hiroshima ganska möra och trötta trots försök till att sova ut. I Hiroshima började vi med att beta av det viktigaste - allt atombombsrelaterat. Då Hiroshima är en mycket större stad än Nagasaki och även är mer känd för vad som hände innan kriget tog slut finns det betydligt mer relaterat att se här och därför struntade vi i det mesta om kriget i Nagasaki. För mig blev det förstås en hel del repetition, men det är faktiskt väldigt intressant så nog klarade jag mig. Mot slutet av dagen utforskade vi affärsdistrikten etc. innan vi checkade in på vårt vandrarhem. Jag visste ju från början att det är för jobbigt att bo på mangacaféer många nätter i rad så i Hiroshima fick det bli lite lyxigare - och med efterlängtade tvättmöjligheter. Fortfarande billigt - 200 kr per natt i två nätter.

Andra dagen i Hiroshima började vi med en gratis guidad tur på Mazdas huvudkontor och fabrik alldeles utanför stadskärnan. Vi fick åka igenom företagsområdet med buss, gå på deras egna museum, se några nya bilar och provsitta i samt se slutet av monteringen inne i fabriken (helt klart höjdpunkten) - riktigt intressant! Vi kollade in några traditionella sevärdheter och tog det sen lugnt på kvällen på vandrarhemmet. Två gånger hann vi för övrigt äta okonomiyaki (typ japansk pizza fast mycket coolare) på Hiroshima-vis - grymt gott!

Ganska nöjda med Hiroshima (jag har ju dessutom varit där förut) går vi upp inte riktigt lika tidigt på lördagsmorgonen för att fortsätta tåga oss igenom risfältsobygder och städer. Denna gång till Kyoto via Osaka. En planeringsmiss blev att eftersom det nu var helg och majoriteten av resenärerna inte var pendlare som ju brukar tunnas ut under förmiddagen så var det rätt trångt på tåget hela den sex timmar långa turen och vi fick oss inte mycket extra sömn. I Osaka köpte sig jag och Jacob ett varsitt splitternytt elektroniskt lexikon (Casio XD-A9800 - en värsting) på en billig svår-att-hitta-affär i Nipponbashi, och därefter åkte vi den korta återstående biten till Kyoto.

Kyoto betyder helt enkelt "Huvudstaden", och det var det också mycket riktigt - i alla fall under över 1000 år fram till mitten av 1800-talet när Tokyo ("Östra Huvudstaden", hette Edo före det blev ny huvudstad) blev ny sådan. Idag så är det framförallt hem åt en stor del av Japans alla kulturskatter vad gäller byggnader av alla de slag. Vår vistelse bestod således till stor del av utforskande av de turistmål som bildats kring respektive byggnation etc. Men vi har mycket att tacka vår lyckade tid här till Keiko - en annan bekant jag träffat i Uppsala (rättare sagt jag var med och hoppade fallskärm med henne i Borlänge). Vi träffade henne och två brittiska dithörande andra bekanta första dagen under vilken vi gick runt i de centrala delarna, åt ordentlig middag på en izakaya (typ pub) och gick på karaoke. Andra dagen besökte vi lite kända tempel i Arashiyama, gick på festival där i närheten och åt middag hemma. Hemma hos henne då där vi också fick bo alla tre två nätter (efter att britterna åkt hem) och jag personligen alla tre nätterna i Kyoto. Tredje dagen var hon upptagen, men vi skyndade runt med vårt endagsbusskort (45 kr) i högsta hugg till gamla kejserliga palatset Gosho, guldtemplet Kinkakuji, ett fantastiskt trätempel Kiyomizudera m.m. Framförallt det sistnämnda men även många andra platser i Kyoto ingår i stadens kulturvärldsarv. På kvällen lagade vi (tyvärr ganska misslyckade) fläskpannkakor mest för Keikos skull.

Nu sitter jag alltså och skriver kl 02 på natten efter det och ska strax lägga mig inför sista dagen i Kyoto där vi på eftermiddagen kommer åka tillbaka till Osaka för tre nya dagar med äventyr i Kansai-regionen. Jag kommer bo hos en kompis Mizuho, också sedan Uppsala, medan Jacob och Magnus får hålla sig till mangacaféer. Någon av dagarna i Osaka kommer innehålla en dagstur till närliggande Nara, och efter Japans tredje största stad blir det den fjärde största, nämligen Nagoya, sedan den näst största, Yokohama och slutligen storstädernas storstad - självaste Tokyo. Det blir säkerligen därifrån nästa inlägg kommer med den senaste informationen härifrån fjärran östern. Ses om en dryg vecka!

Bilder:

Just arrived in the Land of Dawn, excited about the next adventures. Just about three hours ferry ride from south South Korea.


Ayaka, her French friend and me taking the train to Dazaifu, the most famous local sightseeing center.


This is the kind of place where we slept in Fukuoka. The booths being unusually deep (good for tall people like us!) and lacking computer while we could have free soft ice cream this was a quite special manga café compared to the ones I used to stay at.


The headline is "Nanjing massacre display corner". This was at a war museum in Nagasaki which for once in Japan actually gave an extremely bad view of the Japanese military actions during and before the second world war. Since it was definitely exaggerated in lots of places it surely didn't tell the most neutral view of the war actions but I still liked it alot as a proof of working free speech.



Jacob watches the sealine of Nagasaki.


Me and Jacob in a head-to-head battle of honor in the racing game of "Initial D". My honor was quite crushed when I lost even though Jacob has almost never steered a wheel-equipped vehicle... I blame that I used manual transmission.


Sea bathing in central Fukuoka!


This is how many hours of our travelling has and still will look like. We have just arrived on the main island of Japan - Honshu. Just about four hours left to Hiroshima...


Jacob and Magnus in front of the A-bomb dome, which means the symbolic building that remains after the nuclear bomb in Hiroshima.


This year's first karaoke! With Keiko (behing the camera), two of her friends in Kyoto and two acquaintances from England. I still sing like a rake (kratta) though...


Sightseeing in Arashiyama with Keiko and her sister Etsuko right before the Englishmen left Japan going home.


An awesome bamboo forest.


Sumo wrestling! For commoners and schoolchildren, I thought that I really want to try sometime!


Climbing some huge cemetary close to Kiyomizudera we got the best overhead view of Kyoto this far.


Me and Jacob walking some charming old tourist streets of Kyoto.


I was thirsty, ok?? My back says it - "Shinpai suna. Nantoka naru" which means "Don't worry. It'll sort itself out".


Me in front of the main building of Kiyomizudera. One of the symbols for the historical capital of Kyoto.


Jaa, mata! Vi ses!

1 kommentar:

  1. Staplar de de döda på varandra i kyoto eller...? :O

    SvaraRadera